Opmerkelijke opmars van de lobjesspons
• 23-06-2014
• leestijd 2 minuten
© Foto: Peter H. van Bragt
De lobjesspons werd voor het eerst in 2006 op de Nederlandse kust bij Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde, aangetroffen. Tot recent bleef het hier een schaarse tot zeldzame soort. Dit jaar is de spons echter aan een opmerkelijke opmars begonnen. Lokaal komt de soort nu massaal voor in het zuidwestelijke Grevelingenmeer. Er zijn ook meerdere kolonies in de monding van de Oosterschelde aangetroffen. Mogelijk profiteert deze soort van de relatief warme winter die we gehad hebben.
Zoutwaterspons
De lobjesspons (Oscarella sp.) is een zoutwaterspons die bekend is van onder andere het Arctische gebied, de West-Europese kust, de Middellandse Zee, de Azoren en de Britse eilanden. De eerste Nederlandse waarneming is van 2006 op Neeltje Jans, in de monding van de Oosterschelde. Tot aan dit voorjaar bleef het een zeldzame verschijning in onze kustwateren.
Korstvormig
De Lobjesspons is een korstvormige spons met een dikte van slechts enkele centimeters en een breedte van niet meer dan circa 20 centimeter. De soort dankt zijn naam aan zijn wrattige uiterlijk: het oppervlak wordt gevormd door talloze kleine lobjes met een diameter van maximaal een centimeter, maar meestal zijn ze veel kleiner. De kleur van de meeste in Nederlandse kustwateren aangetroffen exemplaren is monochroom, éénkleurig, en varieert van licht geelbruin tot fel oranje. De soort kan echter ook donkerrood of anders gekleurd zijn. Een ander karakteristiek kenmerk is dat de soort vaak wordt aangetroffen op de onderkant van stenen of oesters. Deze exemplaren kunnen gaan “druipen”, waarbij dikke draadvormige aanhangsels ontstaan waarop ook lobjes zitten.