Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opmars van Roodnetboleet niet te stuiten

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
boletus_rhodoxanthus1.jpg
Ondanks een magere start van het paddenstoelenseizoen gaat het één van de mooiste boleten van Nederland, de ooit met uitsterven bedreigde Roodnetboleet, voor de wind. Met name in de buurt van Bergen (NH) is de paddenstoel nu op verschillende plekken te vinden.
Niet te missen
De Roodnetboleet (Boletus rhodoxanthus) is herkenbaar aan het fijne rode netwerk op een gele ondergrond, de leigrijze tot geelbruine roze vlekkende hoed en de karmozijnrode poriën.Statige oude lanen van landgoederen zowel op rijke zandgronden als kleigronden zijn zijn favoriete standplaats.
Op de Rode Lijst
In 1996 stond de Roodnetboleet nog op de Rode Lijst genoteerd als "Bedreigd met uitsterven". Het is een warmteminnende soort die in Europa een submediterrane verspreiding heeft. Door de toename sinds 2004, gedurende welke periode de gemiddelde jaartemperatuur ook gestegen is, staat de soort op de nieuwe Rode Lijst (2008) als "Kwetsbaar".
Opmars
De oude kerngebieden van de Roodnetboleet zijn nog steeds te herkennen aan het grotere aantal waarnemingen, maar de indruk bestaat dat de paddenstoel tegenwoordig ook elders in het land kan opduiken, als zijn habitat er maar te vinden is. Vanaf 2004 is de Roodnetboleet in Bergen (NH) op zes verschillende locaties waargenomen met een totaal van circa 40 vruchtlichamen. Alleen al dit jaar konden hier drie nieuwe locaties aan worden toegevoegd, twee in de duinen met vijf exemplaren en één locatie in de gemeente Bergen binnen de bebouwde kom met vier grote puntgave exemplaren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.