Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opmars middelste bonte specht

  •  
27-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
middelste_bonte_specht_03.jpg

© Fotograaf: HermanVreeman De verspreiding van middelste bonte spechten over ons land. Bron: waarneming.nl

Het Twents natuurgebied Egheria is sinds enkele jaren de plek om op zoek te gaan naar de middelste bonte specht. De vogel is daar aan een spectaculaire opmars bezig.
De middelste bonte specht was rond 1975 vrijwel verdwenen uit ons land, maar inmiddels zitten alleen al in Egheria tientallen broedparen. Vanaf eind februari nemen de spechten hun territorium in het bos weer in, en zijn ze zonder al te veel moeite te vinden.

Verhuizen

Er zijn twee redenen dat het zo goed gaat met de middelste bonte specht. Doordat de eikenprachtkever steeds meer eiken in de bossen aantast, wordt het hout zacht en rot. De middelste bonte spechten kunnen er daardoor makkelijker hun voedsel uit timmeren. Ten tweede grenst Egheria aan een natuurgebied in Duitsland waar het helemaal vol zit met middelste bonte spechten. Zó vol, dat steeds meer vogels hun heil in Twente zoeken.

Bonte spechten

In Nederland komen officieel zes soorten spechten voor. De grote bonte specht, de kleine bonte specht, de middelste bonte specht, de groene specht, de zwarte specht en de zeer zeldzame draaihals. De middelste bonte specht ( Dendrocopous medius ) zit qua grootte, zoals de naam al suggereert, tussen de grote en kleine bonte specht in. In tegenstelling tot deze twee soorten roffelt de middelste bonte specht nauwelijks. 

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.