Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opmars China bedreigt bossen in de wereld

  •  
08-03-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
274 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_90138.jpg

© Bos

De vraag naar hout en houtproducten in het economisch opstomende China is zo groot, dat er sprake is van een bedreiging van de bossen van aarde. Dat stelt het Wereld Natuur Fonds in een maandag in Hongkong verschenen rapport. De natuurbeschermingsorganisatie is vooral bevreesd dat de Chinese vraag de vaak toch al wijdverbreide illegale houtkap in andere landen verder zal bevorderen.
Volgens het rapport is meer dan de helft van het door China ingevoerde hout afkomstig uit landen als Rusland, Maleisië en Indonesië. In deze landen wordt de natuur ernstig bedreigd door grootschalige houtkap, waarbij bossen plaats maken voor plantages en akkerbouw, en illegale houtkap. Het rapport meldt ook dat China vermoedelijk al een van de belangrijkste bestemmingen is voor illegaal gekapt of verhandeld hout.
Uit gegevens van het Wereld Natuur Fonds blijkt verder dat de import van hout door de volksrepubliek in de afgelopen tien jaar aanzienlijk is toegenomen. Weliswaar gebruikt een gemiddelde inwoner van China 17 keer minder hout dan iemand in de Verenigde Staten, maar de import neemt toe om aan de vraag van de Chinese bevolking en de snelle economische groei te kunnen voldoen.
In China zelf is de houtproductie juist afgenomen, vooral het gevolg van beschermingsmaatregelen. Zo stelde de regering in 1998 een omvangrijk kapverbod in na de verwoestende overstroming van de Yangtze-rivier om zo verdere erosie te voorkomen. De verwachting is dat in 2010 de Chinese bossen en plantages minder dan de helft van de binnenlandse vraag naar hout voor industriële doeleinden kunnen leveren. Dit verhoogt de druk op bossen van landen die hout exporteren, benadrukt het rapport. Vaak zijn dit landen met een zwak ontwikkeld bossenbeheer.
"De pogingen van China om tot bosherstel en duurzaam bosbeheer te komen zijn een stap in de goede richting", stelt Claude Martin, directeur-generaal van het internationale Wereld Natuur Fonds. "Een houtkapverbod in China mag echter niet leiden tot verlies van bossen elders in de wereld. Actie is nodig om te verzekeren dat de aanvoerketens die naar en via China leiden beginnen met goed beheerde bossen."
Het Wereld Natuur Fonds is van mening dat de Chinese vraag naar hout uit regio's met een slecht bosbeheer kan worden verminderd door het ontwikkelen van verantwoorde houtproductie in enkele bossen in China waar houtkap momenteel verboden is. Bovendien roept het Wereld Natuur Fonds zowel de Chinese overheid als de particuliere sector op om gezamenlijk maatregelen te nemen om de invoer van hout uit goed beheerde bossen te stimuleren.
(Bron: ANP)

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.