Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oplossing voor steenlopers?

  •  
14-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
_K7_1175.jpg
De Hondsbossche Zeewering is niet 'klimaatbestendig' zoals dat heet. Eens in de zoveel duizend jaar zou de dijk kunnen overstromen, en daarom moet er wat gebeuren. Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap zetten in op versterking van de kust met een nieuw strand en een rij duinen voor de dijk. Daardoor zullen de strekdammen verdwijnen. Maar dat waren nou net mooie foerageergebieden voor onder andere steenlopers, scholeksters en kleine mantelmeeuwen.
Vooruitlopend op de werkzaamheden wordtn op verschillende strekdammetjes ten noorden van de dijk een laag 'Elastocoast' aangebracht: kleine steentjes die met een kunststof hars bijeen worden gehouden. Daardoor wordt het oppervlak vergroot en zouden er meer mosseltjes op die strekdammen moeten groeien.
Steenloperonderzoekers Nelly van Brederode en Hans Roersma volgen de werkzaamheden met belangstelling, maar zijn sceptisch. Uit een proef, zes jaar geleden, met een stukje Elstocoast op een van de dammen blijkt dat het gauw vier jaar duurt voor er serieuze hoeveelheden mosseltjes groeien. Bovendien komen er alleen kleine mosseltjes op, die niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld scholeksters. Steenlopers eten sowieso nauwelijks mosseltjes. Die moeten het veel meer hebben van kleine diertjes die aan de vloedlijn en in de poeltjes tussen de basaltblokken leven.
Samen met diverse andere natuurbeschermers hebben Van Brederode en Roersma onlangs bezwaar aangetekend tegen de plannen om de dijk onder het zand te laten verdwijnen. Later dit jaar zal blijken of de Provincie als opdrachtgever nog iets met die kritiek zal doen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.