Oplossing voor steenlopers?
• 14-06-2013
• leestijd 1 minuten
De Hondsbossche Zeewering is niet 'klimaatbestendig' zoals dat heet. Eens in de zoveel duizend jaar zou de dijk kunnen overstromen, en daarom moet er wat gebeuren. Rijkswaterstaat en het hoogheemraadschap zetten in op versterking van de kust met een nieuw strand en een rij duinen voor de dijk. Daardoor zullen de strekdammen verdwijnen. Maar dat waren nou net mooie foerageergebieden voor onder andere steenlopers, scholeksters en kleine mantelmeeuwen.
Vooruitlopend op de werkzaamheden wordtn op verschillende strekdammetjes ten noorden van de dijk een laag 'Elastocoast' aangebracht: kleine steentjes die met een kunststof hars bijeen worden gehouden. Daardoor wordt het oppervlak vergroot en zouden er meer mosseltjes op die strekdammen moeten groeien.
Steenloperonderzoekers Nelly van Brederode en Hans Roersma volgen de werkzaamheden met belangstelling, maar zijn sceptisch. Uit een proef, zes jaar geleden, met een stukje Elstocoast op een van de dammen blijkt dat het gauw vier jaar duurt voor er serieuze hoeveelheden mosseltjes groeien. Bovendien komen er alleen kleine mosseltjes op, die niet geschikt zijn voor bijvoorbeeld scholeksters. Steenlopers eten sowieso nauwelijks mosseltjes. Die moeten het veel meer hebben van kleine diertjes die aan de vloedlijn en in de poeltjes tussen de basaltblokken leven.