Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opleiding gestart voor adviseurs natuurbranden

  •  
12-03-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
Deurnese Peel na brand_2_HR

Een paar dagen na de brand in de Deurnese Peel

© Henny Radstaak

Brandweer Nederland is gestart met een opleiding voor negen specialisten op het gebied van natuurbranden. Het is de bedoeling dat er een landelijke poule ontstaat van brandweerlieden die gespecialiseerd zijn in techniek, tactiek en strategie bij een natuurbrand. Korpsen kunnen zo'n adviseur te hulp roepen als ze plotseling te maken krijgen met een grote natuurbrand, zegt de landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing Jelmer Dam op de site van Brandweer Nederland.

Onvoorspelbare branden

Een grote natuurbrand is onvoorspelbaar en moeilijk te bestrijden. Vorig jaar april had de brandweer nog dagenlang werk aan de brand in Nationaal Park de Meinweg, die telkens opnieuw oplaaide. De nieuwe specialisten leren alles over de dynamiek van brand en vuur, de hulpverlening en de technische hulpmiddelen. Aan de opleiding werken ook Defensie, het KNMI en Staatsbosbeheer mee. In Nationaal Park De Hoge Veluwe wordt een praktijkdag gehouden.

De brandweer houdt vanaf maart rekening met een grotere kans op natuurbranden. Vooral na zonnige dagen in het voorjaar, als de sapstroom in de bomen nog niet op gang is gekomen, kan zo'n brand snel om zich heen grijpen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.