Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opkomst halsbandparkiet

7 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
halsbandparkiet

© Fotograaf: karelbuitenkam

De gifgroen gekleurde halsbandparkiet komt oorspronkelijk uit India en Centraal-Afrika, maar is sinds de jaren zestig in Nederland te vinden. Eerst vooral in de grote randstadsteden, maar ondertussen heeft hij zich uitbreid naar de omliggende steden en dorpen.

Anno 2017

Zo leeft de parkiet nu ook in steden als Leiderdorp, Alkmaar en Alphen aan de Rijn. Volgens de laatste telling in 2014 leven er nu zo’n 12.000 halsbandparkieten in Nederland, meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2004.

Zelfregulerend

Toch loopt de populatie nog niet uit de hand, zegt bioloog en onderzoeker van de halsbandparkiet Roelant Jonker. Daar waar het te druk wordt, trekt de vogel vanzelf weg naar omringende steden en dorpen. Dit gebeurde al in Amsterdam en Den Haag. Hier leeft nu het maximaal aantal parkieten.

Bijvoeding

De vogel is flink afhankelijk van bijvoeding en leeft daarom alleen in een stedelijke omgeving. Daar waar veel voedsel te vinden, zoals pinda’s en vetplanten, voelt hij zich het meest thuis.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.