Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bedrijven moeten vogels binnenhouden vanwege vogelgriep

10 nov 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59107.w336.r336-189.e2c4b57
Voor heel Nederland is woensdag een ophok- en afschermplicht ingesteld voor alle bedrijven die vogels houden bestemd voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken heeft dat bekendgemaakt.
Deze maatregel wordt uit voorzorg genomen nadat er in Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen en Zwitserland bij wilde vogels hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 is aangetroffen. Ook in Nederland zijn dode wilde watervogels aangetroffen die vermoedelijk hoogpathogene vogelgriep hebben. Op dit moment worden de dieren verder onderzocht.
 

Maatregelen


De maatregel wordt genomen op advies van deskundigen om te voorkomen dat in Nederland bedrijven besmet raken. Ook in delen van Duitsland is een ophok- en afschermplicht ingesteld. De staatssecretaris roept de pluimveebedrijven dringend op extra hygiënemaatregelen te nemen. Daarbij moet bijvoorbeeld gedacht worden aan het tot een minimum beperken van het aantal bezoekers aan een pluimveebedrijf.


De staatssecretaris heeft aan het Erasmus Medisch Centrum gevraagd om dit najaar een aantal specifieke soorten levende wilde watervogels actief te monitoren. Dit kan extra informatie opleveren over de verspreiding van het H5N8 virus in de Nederlandse wilde watervogelpopulatie.
Vogelgriep is geen uitzonderlijk verschijnsel bij populaties van wilde (water)vogels. Populaties wilde vogels ontwikkelen een natuurlijke resistentie tegen de griep. In tegenstelling tot pluimvee worden ze er daardoor niet ziek van. Nederland kent een zeer intensieve pluimveehouderij waardoor uitbraken van vogelgriep zeer grote gevolgen kunnen hebben voor pluimvee. Het is daarom van groot belang dat de hele sector nu en in de toekomst anticipeert op maatregelen tegen vogelgriep. Vogelvirussen zijn namelijk niet uit te roeien en zullen altijd blijven opduiken. 
Bron: Ministerie van Economische Zaken, Vogelbescherming & ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar