Vroege Vogels

Ophokplicht geldt vanaf maandag

  •  
19-08-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kip_24.jpg
Pluimveehouders moeten hun dieren vanaf maandag binnenhouden. Dit heeft het ministerie van Landbouw vrijdag bekendgemaakt. Tot de maatregel is besloten om de kans op besmetting met de gevreesde vogelgriep zo klein mogelijk te maken.
Volgens landbouworganisatie ZLTO houden veel pluimveehouders hun dieren al dagenlang binnen. De pluimveehouders willen geen enkel risico nemen op besmetting met het gevreesde vogelpestvirus.
De pluimveebedrijven kunnen ervoor kiezen hun dieren daadwerkelijk in hokken te zetten of een andere constructie aan te brengen die contact met wilde vogels onmogelijk maakt, aldus het ministerie. Minister Veerman van Landbouw besloot afgelopen dinsdag dat commercieel gehouden kippen, eenden en ander pluimvee tijdens de vogeltrek binnen moeten blijven. Voor hobbydieren geldt de maatregel niet.
Volgens landbouworganisatie ZLTO hebben veel pluimveehouders al eieren voor hun geld gekozen en houden ze hun dieren al dagenlang binnen. Veel boeren hebben de vorige vogelpestepidimie nog op hun netvlies staan en willen daarom geen enkel risico nemen op besmetting met het vogelpestvirus.
Duitsland besloot donderdag eveneens tot een ophokplicht. Daar gaat de maatregel uiterlijk 15 september in.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.