Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ophitsen dier tegen dier wordt strafbaar

4 jul 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
agressieve hond bijten blaffen

© Bron: Pixabay

Het ophitsen van een dier tegen een ander dier wordt strafbaar. Het is een van de wetswijzigingen die minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) wil invoeren om dierenbeulen beter te kunnen aanpakken.

Niet voorkomen ook strafbaar

Niet alleen het ophitsen van bijvoorbeeld een hond tegen een ander dier wordt straks strafbaar gesteld als misdrijf, maar ook het niet genoeg terughouden van een dier dat aanvalt.

Ophitsen tegen mens

Momenteel geldt het als overtreding om een dier op te hitsen tegen een mens. Ook dat wordt in de toekomst een misdrijf, vanwege de ernst ervan. Er komt een maximale straf van een jaar op te staan. Omdat het gaat om een misdrijf, krijgt de politie meer bevoegdheden, zoals het betreden van een woning om dieren in beslag te kunnen nemen.

Houdverbod voor dierenmishandelaars

Als het aan Blok ligt, krijgt de rechter ook de mogelijkheid om een verbod om dieren te houden op te leggen van maximaal vijf jaar, of een locatieverbod voor dierenmishandelaars die bijvoorbeeld hebben toegeslagen op een kinderboerderij.
Zo'n houdverbod bestaat nu ook al, maar alleen als een voorwaarde voor iemand die een voorwaardelijke straf heeft gekregen. Bij overtreding moet diegene zijn of haar straf ondergaan, maar vervalt het verbod en is er dus toch het risico dat iemand weer dieren gaat houden. Blok wil dat oplossen door van het houdverbod een zelfstandige maatregel te maken die altijd geldt. Overtreding ervan moet strafbaar worden.
Om te voorkomen dat iemand al voordat hij voor de rechter komt opnieuw in de fout gaat, mag de officier van justitie straks bovendien bepalen dat iemand tot de zitting in de rechtszaal geen dieren mag houden.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar