Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ophef over verbod gevaarlijk landbouwgif misplaatst

  •  
24-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Het Europees Parlement is van plan om de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te verbieden. Industrie en landbouwsector verzetten zich hiertegen en schermen met een rapport van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) uit Wageningen. Hierin wordt gesteld dat een groot aantal teelten uit Nederland verdwijnen als de omstreden gifstoffen verboden worden. Dit onderzoek blijkt echter op onjuiste aannames gebaseerd, waardoor de conclusies niet kloppen. Milieudefensie wijst er bovendien op dat het uitbannen van het gevaarlijkste landbouwgif voor de gezondheid van groot belang is.
Het onderzoek van PPO is uitgevoerd in opdracht van LTO, de belangenorganisatie van de agrarische sector. Het PPO maakt bij haar berekeningen gebruik van een door de LTO aangeleverde lijst waarin wordt gesteld dat 114 stoffen verboden zouden worden. De lijst van de LTO is echter schromelijk overdreven. Het UK Pesticides Safety Directorate, het overheidsorgaan dat in het Verenigd Koninkrijk verantwoordelijk is voor het bestrijdingsmiddelenbeleid, stelt dat het in werkelijkheid om hooguit 62 stoffen gaat. Verder negeert het PPO dat voor veel van de omstreden stoffen al betere alternatieven voorhanden zijn. Bovendien is er een ruime overgangsperiode van tien jaar voorzien, waardoor er ruimschoots gelegenheid bestaat om de resterende knelpunten op te lossen. Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie concludeert: “Het rapport van PPO uit Wageningen rammelt, simpelweg omdat de gehanteerde aannames niet kloppen. Hierdoor heeft het instituut zich laten gebruiken voor platte pleitbezorging voor opdrachtgever LTO. Dat is kwalijk, want het debat over bestrijdingmiddelen is belangrijk en zou op basis van de juiste feiten gevoerd moeten worden.”
De milieucommissie van het Europees Parlement stemt op 5 november over de voorstellen om de meest gevaarlijke bestrijdingsmiddelen te weren. Het gaat daarbij om stoffen die kankerverwekkend zijn, schade aan zenuwstelsel veroorzaken, het hormoonsysteem verstoren of leiden tot geboorteafwijkingen. Een studie in opdracht van het Europees Parlement geeft aan dat de voorstellen de blootstelling aan schadelijke bestrijdingsmiddelen zal verminderen en daardoor een positieve invloed heeft op de gezondheid van consumenten én boeren. Naar schatting wordt hierdoor in de komende dertig jaar 3,5 tot 7 miljard euro bespaard op gezondheidskosten(1). Wouter van Eck: “De feiten zijn helder. Minder gif op ons bord is beter voor iedereen. Kennelijk vergeet de LTO dat juist ook de boeren baat hebben bij het terugdringen van de gevaarlijkste stoffen. Zo toonde wetenschappelijk onderzoek eerder dit jaar aan dat degenen die nu voor hun beroep met bestrijdingsmiddelen moeten werken een 60 procent grotere kans hebben op de ziekte van Parkinson(2). Terugdringen van schadelijk gif is hard nodig!”

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.