Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ophef over CDA-plan tegen loterijsteun Greenpeace

  •  
21-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cda.jpg
Het voorstel van het CDA om een stokje te steken voor de steun van de Postcodeloterij aan actiegroepen, zoals Greenpeace en Milieudefensie, zorgt voor veel ophef. Zowel coalitiegenoot PvdA als de Postcodeloterij en milieuorganisaties zelf stellen dat het gaat om particulier geld, waarover de overheid niets te zeggen heeft.
Tweede Kamerlid Jan ten Hoopen van het CDA kondigde dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van Economische Zaken nadere voorwaarden te stellen bij de jaarlijkse vergunningverlening aan de Postcodeloterij. De grootste regeringspartij heeft al eerder met oppositiepartij VVD gewaarschuwd dat de overheid met subsidie aan bijvoorbeeld Milieudefensie niet zijn eigen tegenmacht moet organiseren.
Volgens het CDA en de VDD moeten burgers en organisaties die protesteren tegen democratisch genomen overheidsbesluiten zelf hun financiering regelen. Bovendien moeten deelnemers aan de Postcodeloterij meer duidelijkheid krijgen over wat er met hun inleg gebeurt.
PvdA-Kamerlid Mei Li Vos is verbaasd over het voorstel van het CDA. Vooral omdat het om particulier geld gaat, maar ook omdat in haar ogen actieve verenigingen en groepen mensen de democratie in een land verdiepen.
Greenpeace en Milieudefensie stellen ook dat het juist in een democratie past dat mensen de overheid wijzen op eventuele fouten en gevaren. ,,Maar in plaats van milieuproblemen aan te pakken, geeft het CDA nu de boodschapper de schuld'', aldus directeur Liesbeth van Tongeren van Greenpeace.
Een woordvoerder van de Postcodeloterij spreekt van een merkwaardige actie van het CDA. ,,Het is heel raar als de overheid gaat bepalen waar particulier geld aan besteed wordt.'' Ook weten volgens hem de deelnemers heel goed wat er met hun inleg gebeurt.
Van de ongeveer 450 miljoen euro die circa 2,5 miljoen deelnemers in 2007 inlegden bij de Postcodeloterij, werd vorig jaar de helft verdeeld onder 57 goede doelen. Circa 70 miljoen euro ging naar milieuorganisaties, die variëren van de Stichting Kinderboederijen Nederland, Natuurmonumenten tot Greenpeace en Milieudefensie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.