Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Opgezette wolf heeft kunstgebit van ivoor

  •  
15-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
wolf

© bron: pixabay

Een tandarts heeft een bijzondere vondst gedaan in de bek van een opgezette wolf van het natuurhistorisch museum van Münster: tanden en kiezen van ivoor dat ooit toebehoorde aan een olifant. "Na de verbazing hebben we hard gelachen", zei directeur Jan Ole Kriegs.

Getrokken kies

Het museum had zijn pronkstuk, geprepareerd in 1835, naar de tandarts gebracht om een kies te laten trekken. Wetenschappers wilden door DNA-onderzoek uitvinden of dit inderdaad de laatste wolf van Westfalen was en of er genetische verwantschap is met de roofdieren die recent in de grensstreek met Nederland zijn komen aanlopen.

Kunstgebit

Kaakchirurg Jörg Hense trok op verzoek een scheurkies. Omdat hij die raar vond 'vast gemetseld' en geen zenuwkanaal aantrof, haalde hij ook nog een hoektand uit de muil, in zijn geheel om eventueel DNA te sparen. De verrassing kwam bij analyse in het lab: 100 procent olifant. "De preparateur heeft destijds uit een slagtand een kunstgebit gemaakt. De wolventanden zien er verbluffend echt uit", aldus Kriegs.
Omdat het ook al niet was gelukt DNA te halen uit huid van de wolf, wordt nog een laatste poging gedaan met materiaal uit een poot.
Bron: ANP

Meer over:

wolf, ivoor, kunstgebit
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.