NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Opgeprikte vuurvlinders

7 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
plaatje vlinder hans
De grote vuurvlinder is heel zeldzaam in Nederland. Menig verzamelaar zou hem graag in zijn collectie hebben. Het Natuurmuseum Fryslân heeft maar liefst een bak vol van deze schitterende vlinders. Over de afgelopen honderd jaar wist het museum er zo'n veertig stuks van te verzamelen. Maar de laatste die ze aangeboden kregen dateert uit de jaren '60. Daarna werd deze oranjerode vlinder nauwelijks nog gezien. Conservator Peter Koomen heeft ze zelf alleen in Polen gezien en nog nooit in Nederland. 
Geruchten gaan dat zelfs vlinderverzamelaars naar Nederland komen om de grote vuurvlinder te vangen. In natuurgebied de Weerribben komen er nog voor. Nederland kent een ondersoort van de grote vuurvlinder die groter is dan exemplaren in andere landen. Dat maakt hem erg gezocht. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.