Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Operatie Spatplastic: een ban op de waterballon

  •  
02-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
857 keer bekeken
  •  
IMG_0652

Zwerfinator Dirk Groot, Ed van de Weerd, en Merijn Tinga

© Dirk Groot

Waterballonnen en plastic confetti, het hoort bij de categorie plastic afval dat is ontworpen om op straat te belanden. ‘zwerfinator’ Dirk Groot en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga zien ze het liefst zo snel mogelijk uit de schappen verdwijnen. Na hun succesvolle operatie knetterbal, waarbij grote bedrijven afgelopen winter toezegden geen plastic vuurwerkballetjes meer te verkopen, zijn de heren nu hart op weg ook ‘spatplastic’ van de Nederlandse markt te halen.
IMG_0653

Het convenant

© Merijn Tinga

10.000 foto's

Afgelopen maanden maakten zij met 200 vrijwilligers 10.000 foto’s van uiteengespatte waterballonnen op straat. Hierbij klopten ze aan bij grote bedrijven, waarvan een groot deel op het punt staat het ‘spatplastic convenant’ te tekenen. Kruidvat is de eerste. CEO Ed van de Weerd geeft toe: “je hebt het pas door als je het ziet. Op een gegeven moment komen er signalen en kijg je het door: het is eigenlijk een onhandig product.”

Alternatieven

Er zijn genoeg leuke alternatieven te bedenken, confetti kan makkelijk van papier gemaakt worden. En ook voor de waterballonen is een alternatief bedacht: de splash-ballen. Sponsballen waarmee kinderen elkaar alsnog nat kunnen gooien, en die je kan hergebruiken.

Operatie geslaagd

Er zijn meer winkels die beloven spatplastic in de ban te doen. Inmiddels hebben ook Blokker, Big Bazar, Intertoys en Action het convenant ondertekend. Via Twitter laar de Zwerfinator weten dat al tien ketens stoppen met de verkoop van waterballonnen en plastic confetti. Dat zijn al meer dan 4400 winkels.

Meer over:

spatplastic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.