NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Operatie knetterbal succes

20 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuten
knetterballen
Het ziet er onschuldig uit. Een plastic balletje met kruit erin. Als je het aansteekt dan knalt het een aantal keer. Wat overblijft zijn kruitdampen en diverse stukjes plastic, die op straat blijven liggen. Dit ‘kindervuurwerk’ is het hele jaar verkrijgbaar en de laatste jaren enorm populair geworden. Het is wegwerpplastic in optima forma. En dat is een doorn in het oog van milieuactivisten Merijn Tinga en Dirk Groot. Enkele maanden geleden zijn ze de actie ‘operatie knetterbal’ begonnen om te zorgen dat winkeliers dit vuurwerk niet meer verkopen. En met succes. Bedrijven als de Hema en de Action hebben inmiddels toegezegd te stoppen met de knetterballen.

Wegwerpplastic

Volgens de activisten zijn de resten van de knetterballen het hele jaar door in plantsoenen en in natuurgebieden te vinden. Met behulp van de ‘litterati app’ zijn al 25.000 plekken in Nederland in kaart gebracht waar de ontplofte balletjes zijn aangetroffen. Groot en Tinga bereiden nu samen met juristen van de Universiteit Leiden een kort geding voor tegen winkeliers die in 2020 nog doorgaan met het verkopen van de knetterballen. 

Strijders tegen zwerfafval

De actie tegen de knetterballen is ontstaan als samenwerking tussen Merijn Tinga, de 'plastic soup surfer' en Dirk Groot, alias de 'zwerfinator'. Beiden voeren al jaren actie tegen zwerfafval op straat. Ook maken ze zich sterk voor de invoering van statiegeld op flesjes en blikjes. Dirk Groot eindigde dit jaar als de nummer 1 in de Groene top 100 van dagblad Trouw.

Meer over:

, , , , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.