Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Openstelling uiterwaarden loont

  •  
13-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
nieuws_01.jpg
Uiterwaarden die opengesteld zijn voor wandelaars leveren twee keer zoveel inkomsten op als gebieden langs de rivier die slechts beperkt toegankelijk zijn voor recreanten. Dat blijkt uit onderzoek dat vanuit het project Rijn in Beeld is uitgevoerd. Door de openstelling neemt het aantal banen en de omvang van bestedingen aanzienlijk toe. Natuurontwikkeling en economie gaan dus prima samen.
 
Uiterwaardgebied
Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd - dat voor 'Rijn in Beeld' het onderzoek uitvoerde - vergeleek drie uiterwaardgebieden met elkaar. Het uiterwaardgebied met de hoogste mate van natuurlijkheid en openstelling, de Gelderse Poort, heeft de hoogste waarde van de vrijetijdseconomie, uitgedrukt in aantal banen (170) en de omvang van bestedingen (6,3 miljoen euro). Het verschil met zowel het agrarische (Brabantse Bedijkte Maas) als het beperkt opengestelde uiterwaardlandschap (Midden-IJssel) is bijna een factor twee.
 
Effecten op dagrecreatie
Uit het onderzoek komt naar voren dat in de periode dat natuur werd ontwikkeld én opengesteld de bedrijvigheid gericht op dagjesmensen in de Gelderse Poort sterk toenam. Op dit moment is er zelfs sprake van een struineconomie: een cluster aan bedrijvigheid dat water- en buitenrecreatie in die gebieden ondersteunt. Het gaat daarbij onder andere om bootverhuur, fietsverhuur, horeca en bijvoorbeeld excursiebureaus.  
 
Openstelling loont
Het onderzoek “Openstelling loont” laat dus zien dat ecologisch succes kan samengaan met economisch succes. De onderzoekers pleiten er daarom voor in dynamische en grootschalige natuurgebieden de natuur zo volledig mogelijk open te stellen en te zorgen voor een goede bereikbaarheid, zowel over land als over water. De beleefbaarheid van bijzondere natuur komt op deze wijze het best tot zijn recht.
 
Recreatieve wensen
Naast de natuur zelf als trekpleister spelen ook andere factoren een rol in de toename van het toerisme. Zo moet het gebied voor een bezoek van meerdere dagen interessant zijn. Naarmate een gebied aantrekkelijker wordt, stijgt het aantal verblijfsaccommodaties. Ook helpt het als het gebied meerdere doelgroepen en recreatieve wensen bedient, zoals winkelen in een nabijgelegen de stad. Naar verwachting zal door te werken aan deze kritische succesfactoren ook in de Brabantse Bedijkte Maas en Midden-IJssel een verdere groei van de vrijetijdseconomie gaan ontstaan.
Bron: Rijn in Beeld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.