Op zaterdag 23 april heeft de opening en ingebruikname plaatsgevonden van het nieuw ingerichte natuurgebied Ae’s Woudbloem. Tijdens de opening werd een kudde Groninger Blaarkoppen in het natuurgebied losgelaten en wordt aansluitend het routeboekje van de TRAP-route (archeologische fietsroute) gepresenteerd. Staatsbosbeheer luidt bij deze opening samen met de Landinrichtingscommissie Midden-Groningen, de Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Slochteren, de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek en de Gemeente Slochteren, de ingebruikname in van dit deel van het landinrichtingsproject Midden-Groningen hiermee wordt de samenwerking tussen landbouw, recreatie, landschap en natuur geïntensiveerd.
Tussen 2001 en 2005 zijn twee grote natuurgebieden ten noorden van Kolham opnieuw ingericht. Het gebied is in totaal 1.700 hectare groot, van Kolham tot Appingedam. In 2002 is het eerste deel van het natuurgebied Westerpolder genaamd in gebruik genomen. Hier graast sinds 2002 een kudde Herefords, beheert door de Vereniging Agrarische Natuur- en Landschapsbeheer Slochteren. De samenwerking in het gebied heeft diverse voordelen. Er is meer draagvlak voor natuur in het gebied, het beheer van de dieren is goed geregeld en ook financieel is het voor beide partijen aantrekkelijk.
Strategisch Groen Project
Het gebied Midden-Groningen is in het nationaal natuurbeleidsplan (1990) en structuurschema Groen Ruimte bestemd als Strategisch Groen Project (S.G.P.). Met Strategische Groen Projecten wordt beoogd een grootschalige functieverandering van landbouw naar natuur tot stand te brengen. Het SGP Midden-Groningen omvat de omvorming van 1100 ha. agrarisch gebied ten westen van Slochteren. Met de reeds bestaande 650 ha. reservaat aan het begin van het proces gaat het om een gebied van 1700 ha.
Meerstad
In 1998 is met de inrichtingswerken begonnen. Daarmee is het SGP in Groningen het eerste SGP dat in uitvoering is. Om reden van de status van dit project, de schaal en de ligging ten opzichte van Groningen en het project Meerstad verdient het project binnen Staatsbosbeheer speciale aandacht. Het project Meerstad grenst aan Midden-Groningen. Daarmee worden er mogelijkheden geopend om een aantal externe knelpunten rond Midden-Groningen bespreekbaar te maken en liefst op te lossen zoals het realiseren van natuurgestuurd waterbeheer en het realiseren van robuuste verbindingszones naar het zuidelijk gelegen Hunze systeem. Het Dannemeer is het volgend in te richten deel van Midden–Groningen. Dit is het centrale deel van Midden-Groningen.
Ecologische Hoofd Structuur
De Ae’s Woudbloem en de Westerpolder vormen samen het zuidelijkste deel van de Ecologische Hoofdstructuur Midden-Groningen. Door natuurontwikkeling worden natuurterreinen aan elkaar gekoppeld. Langs deze natte as van natuurgebieden is het voor planten en dieren veiliger en makkelijker zich te verplaatsen en verspreiden. Dit deel van de landelijke EHS vormt een schakel tussen het Waddengebied en de Drentse natuurgebieden.
Fietsroute
Bij de opening wordt het boekje van de archeologische fietsroute Duurswold gepresenteerd die deels door het gebied Ae’s Woudbloem loopt. De fietsroute waarbij het boekje de begeleidende informatie levert, maakt deel uit van een TRAP, een Toeristisch Recreatief Archeologisch Project. De tocht door Duurswold voert langs sporen van prehistorische rendierjagers, fossiele rivierbeddingen, oude verkavelingspatronen, middeleeuwse dijken, wierden, kerken en borgen. De route start bij het VVV-kantoor, Noorderweg 1, bij de haven van Slochteren. De hele route is ongeveer 50 kilometer, maar hij is ook op te delen in een noordelijke en een zuidelijke route van ieder 30 kilometer.
Recreatie
Verder wordt het natuurgebied ontsloten door verschillende wandel- en fietspaden en een kanoroute. Het boekje van de TRAP-route Duurswold is voor euro 7,00 verkrijgbaar bij de VVV Slochteren waar tevens een Staatbosbeheerfolder verkrijgbaar is waarop de wandel- en fietspaden van het natuurgebied staan aangegeven.