Vroege Vogels

Open dag fokcentra zeldzame landbouwhuisdieren

  •  
24-06-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_119541.jpg
Nederlandse landgeiten, hyacintduiven, spreeuwkopeenden, Groninger blaarkoppen, brandrood runderen. Allemaal zeldzame landbouwhuisdieren die met uitsterven worden bedreigd. De stichting Zeldzame Huisdierrassen in Dronten probeert daar wat aan te doen. In enkele tientallen fokcentra, verspreid over het hele land houden enthousiaste particulieren de soorten in stand. Zondag is ter afsluiting van de Week van het Platteland in de meeste centra een open dag.
Het gaat veelal om kleine populaties oude rassen die niet meer kunnen opboksen tegen de moderne, hoogproductieve rassen. Er zijn volgens de in 1976 opgerichte stichting echter goede redenen om ook die oude rassen te behouden.
Om te beginnen zijn ze het resultaat van fokkerskunst uit het verleden. Alleen al daarom hebben die rassen een cultuurhistorische waarde, meent de stichting. Bovendien zijn ze een bron van biologische verscheidenheid en hebben ze een recreatieve waarde.
Een van de deelnemers aan de open dag is de Groote Modderkolk in het Gelderse Loenen. Daar verblijft een kudde Brandrood, een oud Nederlands koeienras dat alleen voorkomt in de Gelderse vallei. Het centrum biedt onderdak aan een kleine tachtig dieren, waaronder een aantal kalfjes.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.