Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar vlindereitjes

  •  
03-02-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
sleedoornpage_03.jpg
De afgelopen weken waren er zeer regelmatig meldingen van sleedoornpage op Waarneming.nl en Telmee . Dat gaat dan niet om waarnemingen van vlinders, maar in de winter worden de eitjes gevonden.
Vlindereitjes zijn erg klein en het is niet eenvoudig om ze te vinden, maar toch zijn er tientallen mensen die daar een mooie winterdag aan besteden. Dat is ook omdat de vlinder zelf erg verborgen leeft en dus niet zo gemakkelijk te vinden is. De eitjes zijn dan wel niet erg groot, maar als je wat ervaring hebt kun je ze vinden en daarmee de soort op een plaats aantonen. De vondst van eitjes is nog belangrijker dan het zien van een vlinder, want dat kan nog een zwerver zijn. De eitjes bewijzen dat de soort zich op een plek voortplant.
De sleedoornpage vliegt in augustus en september en komt vooral voor langs de rand van de Veluwe en een paar andere vliegplaatsen. De vlinders zitten vaak in de top van hogere bomen in de buurt van sleedoornstruweel. Daar verzamelen zich de mannetjes en hierheen gaan ook de vrouwtjes om een partner te vinden. De eitjes worden vervolgens afgezet aan de buitenkant van de struiken. Als het blad uit de sleedoorn is en voordat de bloemknopjes beginnen te botten kun je deze eitjes vinden. In januari en februari worden jaarlijks de bekende locaties afgezocht. Deze winter worden er veel eitjes gevonden, het lijkt erop dat de sleedoornpage vorig jaar goed heeft kunnen vliegen en zich goed heeft voortgeplant.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Lees meer op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.