Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op zoek naar kleine 'bodemschatten' tijdens bodemdierendagen

  •  
27-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pissebeddenatlas.jpg
Pissebedden, regenwormen, spinnen, onder onze voeten is het een leven van belang. Om exact te weten welke schatten de bodem ons te bieden heeft, organiseren het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en het Centre for Soil Ecology (van Wageningen UR en NIOO) voor de vierde keer de Bodemdierendagen .

Rapportcijfer

Van 27 september tot en met 4 oktober kan iedereen in eigen tuin op het balkon of op een groen dak speuren naar pissebedden, regenwormen en miljoenpoten. Met deze waarnemingen wordt door onderzoekers een rapportcijfer voor de bodem-biodiversiteit berekend. Iedereen die een waarneming invult op de site van Bodemdierendagen , krijgt aan het eind als resultaat een persoonlijk rapportcijfer voor zijn tuin of het balkon etc..

Droogte

De grote vraag dit jaar is : Wat gaan we vinden na deze extreem droge zomer? De zomer van 2018 was gortdroog en superwarm: er was bijna geen bodemdier te zien in onze tuinen. Mogelijkerwijs verdwijnen de regenworm en spin uit de Bodemdieren Top 3, en komt de pissebed juist weer terug.

Top 3

De top 3 van Nederlandse bodemdieren was tot dit jaar​: pissebedden op 1, gevolgd door de spinachtigen en de regenwormen. Door de bijzonder warme, droge nazomer van 2016 zag je wel duidelijke verschillen met de eerste editie: de mieren haalden toen bijvoorbeeld de slakken in en nestelden zich op de 4e plek. Maar in 2017 gaat de top 3 op z'n kop en komen de spinachtigen op nummer een te staan, op de voet gevolgd door de regenwormen.

Meer over:

bodemdieren, nioo,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.