Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op zoek naar heideblauwtjes

9 jun 2017
  •  
leestijd 1 minuten
heideblauwtje_jokenijenhuis.jpg

© Fotograaf: jokenijenhuis

De afgelopen dagen is het heideblauwtje al meerdere keren gezien, soms in flinke aantallen. Deze prachtige felblauwe vlinder is zeldzaam en staat op de Rode Lijst. Gelukkig kan de soort in hele kleine populaties nog jaren overleven.

Waarnemingen van heideblauwtje

Aan het begin van de vliegtijd zijn het nog voornamelijk de felblauwe mannetjes die je ziet. Binnenkort zullen ook de vrouwtjes verschijnen die bruin zijn van boven met oranje vlekjes langs de rand. Heideblauwtjes doen in Nederland hun naam eer aan. Hier worden ze alleen op heide gezien, en dan met name op vochtige en natte heide.

Herkenningskaart van de Nederlandse blauwtjes

De komende weken gaan vast weer vele vlinderliefhebbers op pad en De Vlinderstichting vraagt iedereen om de heideblauwtjes door te geven. Een gedetailleerde plek is gewenst en als je de waarneming doorgeeft via Waarneming of Telmee, dan is het goed als je er een foto bij doet voor de determinatie.
Voor de verschillen tussen de Nederlandse blauwtjes is een herkenningskaart gemaakt.
Download de herkenningskaart (pdf; 9,0 MB)

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.