Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar de brede geelgerande waterroofkever

  •  
21-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
kever
Van de brede geelgerande waterroofkever zijn er hooguit enkele tientallen in heel Nederland. Een uiterst zeldzame kever dus, die alléén te vinden is in een paar vennetjes in het zuidwesten van Drenthe.
Een bijzonder verhaal: sinds 1967 is de brede geelgerande waterroofkever niet meer gezien in Nederland. Uitgestorven dacht men. Tot hij in 2005 bij toeval werd herontdekt in een ven in de buurt van Uffelte. Omdat de kever heel zeldzaam is, is de provincie Drenthe verplicht om alles te doen om het dier te behouden.
Gijs van Dijk van onderzoeksbureau B-ware [op z'n engels: beware] en Julian Brouwer en Hein van Kleef van Stichting Bargerveen doen onderzoek naar de kever. Zij willen weten waarom hij zo zeldzaam is en van welk voedsel de brede geelgerande waterroofkever afhankelijk is. Daarom zijn in verschillende vennetjes fuiken uitgezet om de kever te vangen, zodat hij gewogen en gemeten kan worden.

Meer over:

insecten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.