Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op zoek naar de brede geelgerande waterroofkever

21 okt 2016
  •  
leestijd 1 minuten
kever
Van de brede geelgerande waterroofkever zijn er hooguit enkele tientallen in heel Nederland. Een uiterst zeldzame kever dus, die alléén te vinden is in een paar vennetjes in het zuidwesten van Drenthe.
Een bijzonder verhaal: sinds 1967 is de brede geelgerande waterroofkever niet meer gezien in Nederland. Uitgestorven dacht men. Tot hij in 2005 bij toeval werd herontdekt in een ven in de buurt van Uffelte. Omdat de kever heel zeldzaam is, is de provincie Drenthe verplicht om alles te doen om het dier te behouden.
Gijs van Dijk van onderzoeksbureau B-ware [op z'n engels: beware] en Julian Brouwer en Hein van Kleef van Stichting Bargerveen doen onderzoek naar de kever. Zij willen weten waarom hij zo zeldzaam is en van welk voedsel de brede geelgerande waterroofkever afhankelijk is. Daarom zijn in verschillende vennetjes fuiken uitgezet om de kever te vangen, zodat hij gewogen en gemeten kan worden.

Meer over:

insecten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar