Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op zoek naar achtergelaten groene glazenmakerhuidjes

  •  
03-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
huidje groene glazenmaker Christophe Brochard

© huidje van de groene glazenmaker. Foto: Christophe Brochard

Juli is de tijd dat libellen uitsluipen. Ze verlaten hun huidje, pompen hun vleugels op en vliegen de wijde wereld in. Bioloog Christophe Brochard is dol op libellenhuidjes, je kunt ze mee naar huis nemen om ze daar uitvoerig te bestuderen zonder dat je de natuur daar kwaad mee doet. In de loop der jaren heeft hij zich ontwikkeld tot een heuse libellenhuidjesspecialist, hij schreef er zelfs een gids over waarvoor hij ruim 100.000 huidjes op de foto zette. 
(Tekst gaat verder onder de foto)
groene glazenmaker

© groene glazenmaker, Foto: Christophe Brochard

Foto van Christophe Brochard

Groene glazenmaker

Het huidje waar hij dit jaar op zoek naar gaat is het huidje van de groene glazenmaker. Een zeldzaam voorkomende libel die haar eitjes alleen afzet op een specifieke waterplant: krabbenscheer. Op die planten zijn dan ook de huidjes te vinden. Christophe Brochard doet onderzoek naar de groene glazenmaker in de stad Groningen. "Dat dit insect midden in een stad tussen de huizen leeft, is heel uitzonderlijk. Daar mag Groningen trots op zijn. Het dier is in Europa net zo beschermd als bijvoorbeeld de otter. “
Tijdens het maken van de reportage kwam dit stel nog op de microfoon zitten.
juffers op microfoon merlijn

© Foto: christophe brochard

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.