Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op naar een schone IJssel

  •  
27-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Afbeelding1 ijssel

© Bron: Waterschap Vallei en Veluwe

Het heeft zeven jaar geduurd maar nu is het zo ver : het Kaderrichtlijn Water IJssel project  is afgerond. De KRW (Kaderrichtlijn Water) is een Europese richtlijn met als doel de   ecologische waterkwaliteit van rivieren te verbeteren. Door het nemen van maatregelen zoals onder meer het aanleggen van  11 nevengeulen en het deels ontstenen en verzanden van 17 oevers van de IJssel zijn er andersoortige landschappen ontstaan. Landschappen waarin planten, vissen en insecten, die ooit bij een riviergebied als dit hoorden, weer terug kunnen keren. Zo zijn de winde (een kleine vissoort) en de beschermde barbeel (een karperachtige vis) al in de nieuwe geulen gesignaleerd.

Project

Het project beslaat een lengte van ongeveer 25 kilometer langs de IJssel, gelegen tussen Kampen en Dieren. Het door Rijkswaterstaat en het waterschap uitgevoerde plan was nodig omdat de IJssel niet voldeed aan de Europese normen van waterkwaliteit. Zo kwamen bepaalde vissen en andere waterdieren die in een rivier als de IJssel horen voor te komen, er niet meer in voor.

Oorzaak

De oorzaak van deze teruggang van waterkwaliteit was onder meer dat in vroegere tijden de vorm en de oevers van de IJssel aan zijn gepast aan onder meer de  scheepvaart. Tevens moest het water uit de IJssel snel worden afgevoerd naar het IJsselmeer, waardoor de rivier snel stroomde. Iets wat niet alle waterdieren kunnen waarderen. Nu zijn er naast de snellere rivier ook zijtakken waar het water aanzienlijk minder snel stroomt.
Hoe de aanpak er van boven uit ziet kunt u zien op dit filmpje.

Meer over:

water, ijssel

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.