Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op jacht! (fotoserie)

5 sep 2014
  •  
leestijd 1 minuten
jagende-vos_01.jpg

© Vossen op jacht

Er wordt heel wat afgejaagd in Nederland. Een bekende Nederlandse jager is de vos. Maar er zijn nog veel meer dieren die op prooi jagen en ze hebben allemaal een eigen strategie.
De ringslang hieronder besluipt een kikker. Veel dieren proberen zo dichtbij mogelijk te komen om dan supersnel toe te slaan.
sluipen

© Fotograaf: jaban43

Je kunt je prooi natuurlijk ook vangen met een web. Een spin voorziet de meeste draden in zijn web van kleefstof, zodat de prooi in het web blijft plakken. De spin loopt zelf tussen de kleefdruppels door zodat hij niet blijft vastplakken.
spin

© Fotograaf: casebees

Veel roofvogels, zoals deze buizerd, gebruiken ‘bidden’ als techniek. De vogel lijkt wel volledig stil in de lucht te hangen, terwijl hij speurt naar mogelijke prooien. Heel knap, want tijdens het bidden moet de vogel continu corrigeren voor allerlei veranderingen in windsnelheid. Zodra de prooi zich laat zien, laat de vogel zich pijlsnel naar beneden vallen om hem te grijpen.
bidden

© Fotograaf: gj4roest

Stilzitten en wachten tot een prooi bij jou in de buurt komt is ook een tactiek die voor veel dieren werkt, zoals bij reigers.
reiger

© Fotograaf: pietdriessen

De libel is uitstekende jager. Dankzij zijn vier vleugels is hij ontzettend wendbaar en snel. Hij achtervolgt prooien zoals bijen, zweefvliegen en juffers en grijpt ze in volle vlucht.
libel

© Fotograaf: AnkeMaas

Zelfs eenden lijken soms te jagen. Dit jonge eendje heeft nog niet zo veel slimme manieren ontwikkeld. Gewoon hard achter de vliegen aan zwemmen dan maar.
eend

© Fotograaf: Roeselien

Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.