Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op de nesten

  •  
02-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weblog1.2.jpg
Eindelijk is het zover en zitten ook de laatkomers op de nesten. Ogenschijnlijk rustig lijkt het in die graslandjes en zie je nauwelijks beweging. Vanuit de schuiltent overzie ik ‘mijn’ weitje en zelfs Nelis laat zich amper zien of horen. Soms twijfel ik of hij er nog is maar dat is doemdenken...
Vast op het nest
De grutto’s zijn zo broeds dat zelfs na een korte storing ze al heel snel en geruisloos terug zijn op het nest. Vaak tientallen meters in de omgeving van het nest dalen ze neer om vervolgens met een schokkend loopje en doelgericht naar het verborgen nest te lopen.
Wonderbaarlijk dat ze na die groeispurt van het gras hun weg nog feilloos weten terug te vinden. Daarnaast is het voor weidevogelaars belangrijk om te weten dat grutto’s, maar ook tureluurs niet eten of poetsen als ze terug naar het nest lopen. Er is dan maar een ding dat telt en dat zijn de kwetsbare eieren warm houden.
Werkveld verleggen
Vanaf nu laat ik de grutto’s en andere weidevogels met rust en zal ze op een later tijdstip weer gaan bezoeken. Ik ga mijn werkveld dus een tijdje verleggen.
Het is belangrijk om de vogels in deze periode met rust te laten en zal ik mij meer gaan concentreren op het bezoeken van boeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.