Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Op de bres voor Antilliaanse natuur

  •  
27-08-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De Nederlandse Antillen zijn met hun koraalriffen en ander kwetsbaar zeeleven de belangrijkste plek op het gebied van biodiversiteit in ons Koninkrijk. 'Maar deze bijzondere natuur staat flink onder druk', zegt Willem Ferwerda van natuurorganisatie IUCN . De bestuurlijke veranderingen op de Antillen volgend jaar zijn volgens hem dé kans om het natuurbeheer nu eindelijk eens goed te regelen. Want tot nu toe is het een ondergeschoven kindje.
 
Bestuurlijk verandert er volgend jaar flink wat op de Antillen. Volgend jaar worden Bonaire, St. Eustasius en Saba bijzondere gemeenten van Nederland. Curaçao en St. Maarten volgen het voorbeeld van Aruba en worden autonome landen binnen het Koninkrijk.
Een groot deel van de natuur op de Nederlandse Antillen bevindt zich in de zee rondom de eilanden en is erg kwetsbaar voor verstoring door klimaatverandering, vervuiling en niet-duurzame vormen van toerisme. Koraalriffen worden hierdoor ernstig in hun voortbestaan bedreigd.
Nederland wordt verantwoordelijk voor koraalriffen, nevelwouden en andere Caribische natuur zodra de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) een bijzondere gemeente van Nederland worden. De Raad voor het Landelijk Gebied (RLG) vindt dat er een taskforce dient te komen gaat onderzoeken hoe de natuurgebieden en de biodiversiteit daar het beste kunnen worden beschermd. De Nederlandse biodiversiteit neemt door de toetreding  met zo’n tienduizend soorten toe tot zo’n vijftigduizend. Daarvan zijn er tweehonderd uniek in de wereld en worden er meer dan honderd met uitsterven bedreigd.
De Internationale Unie voor Natuurbehoud , het IUCN, is een van de oprichters van de Dutch Caribbean Nature Alliance . Dat is een samenwerkingsverband tussen natuurparkbeheerders op de eilanden Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Eustatius, St. Maarten en Saba. Binnen het door IUCN NL in Nederland opgerichte DCNA partners werken een aantal Nederlandse organisaties intensief met de DCNA samen aan het behoud van de uiterst rijke biodiversiteit op en rond de eilanden.
Bron: Wikipedia, IUCN en RLG
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor