NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Op bloedsafari in Afrika

4 feb 2016
  •  
leestijd 1 minuten
Schermafbeelding_2016-02-04_om_09.36.27.png
Afgelopen zomer ontstaat wereldwijde ophef als Cecil, de bekendste leeuw uit een nationaal park in Zimbabwe, door een rijke Amerikaanse jacht-toerist wordt neergeschoten. Cecil de Leeuw staat nu symbool voor de duizenden andere Afrikaanse dieren die jaarlijks door toeristen voor ‘de lol’ worden gedood.
Jacht
Veel dieren zijn zelfs speciaal gefokt voor deze plezierjacht. In ZEMBLA internationaal legt een Franse onderzoeksjournalist met verborgen camera de winstgevende industrie bloot, achter deze ontluisterende trofeejacht.
Gefokt
In Zuid-Afrika zijn inmiddels bijna 200 leeuwenfokkerijen ontstaan waar leeuwen speciaal gefokt worden voor de jacht-vakanties. Geheime opnames van tientallen leeuwenfokkerijen tonen misstanden aan. De dieren zijn vies, lusteloos en soms misvormd door inteelt.
Toeristen
De meeste toeristen willen absoluut niets te maken hebben met de jacht in Zuid-Afrika. Maar ook zij kunnen ongemerkt bijdragen aan de florerende sector met een bezoek aan de populaire leeuwenparken. Hier kunnen de welpen zelfs geaaid worden. Volgens insiders worden veel van deze schattige leeuwtjes later verkocht aan de jacht-industrie, als ze te oud zijn om te worden geaaid.
Rapport
De internationale dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection bracht 3 februari een rapport uit. Hierin blijkt uit onderzoek dat op zijn minst 550.000 wilde dieren lijden in de handen van aanbieders van wrede, onverantwoordelijke toeristische attracties. Lees hier meer.
Bekijk de uitzending van ZEMBLA.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.