Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Op alle scholen in Nederland zonnepanelen'

12 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
zonnepaneel pixabay

© foto: pixabay

De komende jaren krijgen vrijwel alle scholen in Nederland zonnepanelen, zo verwacht de Stichting Schooldakrevolutie. Over de financiering daarvan is op hoofdlijnen overeenstemming bereikt met de rijksoverheid en BNG Bank, zo bevestigt een woordvoerster van de stichting berichtgeving door de NOS.
Er wordt gewerkt aan een fonds van 100 miljoen euro, dat beschikbaar komt voor de aanleg van de panelen. ,,Hieruit kunnen de panelen voor 100 procent gefinancierd worden. En op die lening met een lage rente krijgen scholen dan een extra lange aflostijd van vijftien jaar." Volgens haar zijn dit betere voorwaarden dan huidige tarieven in de gewone markt.
De rijksoverheid zou bereid zijn garant te staan voor onvoorziene omstandigheden, zoals een school die in een krimpgebied leeg komt te staan.
Volgens de stichting liggen er in Nederland nu op circa duizend scholen zonnepanelen en gaat dit nog gebeuren bij ongeveer 6000 scholen.
De Stichting Schooldakrevolutie wil de scholen gaan helpen met randzaken die komen kijken bij de aanleg van zonnepanelen, maar ook ledlampen. ,,De technische aspecten, de papierwinkel en de financiering."
De stichting heeft al in kaart gebracht hoeveel panelen een school kwijt kan op het dak. “Vanaf volgend jaar geven we die lijst vrij en kunnen scholen nagaan wat hun capaciteit is." Gemiddeld heeft een school ruimte voor tweehonderd panelen. De aanschaf van zoveel panelen kost die school ongeveer 50.000 euro, terwijl het leidt tot jaarlijks circa 6000 euro kostenbesparingen.
“We hopen dat scholen het bespaarde geld inzetten voor educatie over duurzaamheid en het klimaatvraagstuk."
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.