Oosterschelde: nieuwe kraamkamer voor bruinvissen
• 04-08-2010
• leestijd 2 minuten
Groot nieuws uit Nationaal Park Oosterschelde: uit onderzoek van Stichting Rugvin blijkt dat er dit jaar meerdere bruinviskalfjes geboren zijn in dit gebied. Sinds de voltooiing van de deltawerken werd nog niet eerder met zekerheid vastgesteld dat de dieren hier ter wereld komen. Er werden wel eerder jonge dieren in de Oosterschelde waargenomen. De Oosterschelde is de enige plek in Nederlandse kustwateren waarvan nu bekend is dat er meerdere kalfjes van deze "kustdolfijn" binnen een relatief klein gebied geboren worden.
Waar de medewerkers van de Zoogdiervereniging op 24 juni alleen nog volwassen bruinvissen spotten, waren de vrijwilligers van Stichting Rugvin op 1 juli succesvoller. Op de Oosterschelde, ten westen van de Zeelandbrug, vonden ze moeder-kalf groepjes en konden deze zelfs fotograferen. Op 23 juni werd ter hoogte van Zierikzee het eerste kalfje trouwens al gezien.
De kalfjes zijn waarschijnlijk allen in de periode april - juni geboren. Het is niet aannemelijk dat de moederdieren met zulke jonge kalfjes door de kering zwemmen; bovendien is bekend dat er het hele jaar bruinvissen in de Oosterschelde aanwezig zijn.
Deze zomer zijn er ook al verschillende dode jonge bruinvissen gevonden. In de avond van 4 juni kwam op
zeezoogdieren.org
een melding binnen van een bruinviskalf dat dood lag tegen de glooiing van de Roompotsluis binnenzijde. Het dier had een lengte van 75 centimeter, wat betekent dat niet veel eerder was geboren. Op 1 juni 2010 was ook al een vrouwelijke dode bruinvis gevonden. Het waren beiden dieren in / uit de Oosterschelde. Afgelopen zondag is er ook weer een dode bruinvis gevonden; dit keer een jong dier van ongeveer 92 centimeter. Zie ook de berichten op Zeezoogdierennieuws.
Bij de geboorte zijn de kalfjes 70 tot 80 centimeter lang, dat is ongeveer half zo groot als hun moeder. Als de kalfjes een maand of vier oud zijn, gaan ze voor het eerst zelfstandig wat vis eten. Tot die tijd drinken ze nog melk bij hun moeder. Als ze tussen de vier en acht maanden oud zijn drinken ze steeds minder melk en eten ze steeds meer vis. Na iets meer dan een jaar gaan ze zelfstandig door het leven.
Met de geboorte van jonge bruinvissen is het Nationaal Park Oosterschelde nog waardevoller dan al bekend was. Het recent opgestelde beheerplan houdt echter helaas (nog) geen rekening met de Oosterschelde als kraamkamer voor bruinvissen. Het is nog onbekend in hoeverre bruinvissen door Oosterscheldekering heen en weer zwemmen en hoe de aantallen bruinvissen in de Oosterschelde zich ontwikkelen. Vrijwilligers van Stichting Rugvin zijn bezig om hierop de antwoorden te krijgen.