Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oost-Nederlandse natuur nog steeds last van droogte

  •  
10-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
droogte dijk adrin

© Ingedroogde dijk, fotograaf adrin

De grondwaterstand in delen van Oost-Nederland is nog lager dan in 2018. De natuur in kwetsbare gebieden als de Sallandse Heuvelrug en de Achterhoek loopt daardoor grote schade op. De situatie verbetert pas als het langdurig en veel gaat regenen in de droogste gebieden van Nederland, aldus het KNMI en waterschap Drents Overijsselse Delta (WDO Delta).
Neerslag valt op de verkeerde plek
Volgens het KNMI is er deze zomer juist in gebieden die helemaal afhankelijk zijn van regenwater weinig neerslag gevallen. Het gaat dan om de hoge zandgronden in Twente, de Achterhoek, het zuiden van Brabant, Limburg en Zeeland. In die streken kan geen water uit een rivier worden aangevoerd om de grondwaterstand op peil te houden.
In gebieden die wel water uit rivieren of meren kunnen tappen, heeft het juist relatief veel geregend. Hier zijn deze zomer vrijwel geen problemen met droogte of verzilting geweest, aldus het KNMI. Overigens was de zomer van 2019 wel veel droger dan gemiddeld.
Neerslagtekort loopt op
Het neerslagtekort in de droge gebieden is net zo hoog als in 2018. Veel beken en riviertjes staan droog. Sommige schappen verwachten dat het neerslagtekort in het najaar verder oploopt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.