Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oorzaken bijensterfte onderzocht

  •  
10-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
honingbij_11.jpg
De wintersterfte onder honingbijen in Nederland heeft diverse oorzaken. Dat werd door deskundigen al langer vermoed, maar dat is nu ook officieel voor het eerst vastgesteld. Uit onderzoek van Romée van der Zee van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat behalve de varroamijt ook neonicotinoïden als acetamiprid en thiacloprid wel degelijk van invloed zijn op de wintersterfte onder bijen. Verder komt uit haar onderzoek ook een relatie uit de bus met de aanwezigheid van kool- of mosterdzaad in de omgeving en blijkt dat de sterfte in en om akkerbouwgebieden hoger is dan gemiddeld.
Het onderzoek  ‘An observational study of honey bee colony winter losses and their association with Varroa destructor, neonicotinoids and other risk factors’ van Romée van der Zee is te downloaden op de site van wetenschappelijk tijdschrift Plos One  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.