Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Oorzaak mezensterfte nog onbekend

  •  
15-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
129 keer bekeken
  •  
verzwakte pimpelmees

© MarijkeKemps

Eerder dit jaar kreeg het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) van de Universiteit Utrecht ongebruikelijk veel meldingen van zieke of dode pimpelmezen binnen. Opvallend was dat er soms meerdere dode individuen werden doorgegeven door melders in een korte tijd. 

Ziektebeeld

Pimpelmezen met ziekteverschijnselen zitten bol, zijn suf en zijn hun schuwheid verloren. Omdat de oorzaak van deze plotselinge sterfte nog onbekend is, heeft het DWHC vijf pimpelmezen onderzocht. Vier dieren hadden een longontsteking, het vijfde dier was ongeschikt om goed te kunnen beoordelen. 

Voorkom verspreiding

Omdat het mogelijk gaat om een infectieziekte, is het slim om voeder- en badderplekken uit de tuin te halen als je een dode of verzwakte mees aantreft. Hiermee voorkom je dat veel mezen zich op dezelfde plek concentreren.

Meer informatie vind u op de website van het DWHC en hier kun je ook dode mezen melden.

Bron: Dutch Wildlife Health Centre

Meer over:

ziek, pimpelmees, sterfte
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.