Vroege Vogels

Ook zeehonden lijden aan vogelgriep

  •  
04-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K20D4602_01.jpg
De winter is de tijd dat de grijze zeehonden in de Waddenzee hun jongen werpen. Dit jaar houdt zeehondenonderzoekster dr. Sophie Brasseur van IMARES/WUR de zeehonden nog beter in de gaten dan anders. Er waart namelijk al een paar maanden een virus rond onder de zeehonden op het Duitse en Deense wad; nota bene een vergelijkbaar virus als die de kippen momenteel teistert.
Zoals het er nu naar uit ziet zal de 'schade' onder de Nederlandse zeehonden meevallen. Bovendien, zo stelt Brasseur is de populatie van zowel de gewone als de grijze zeehond op dit moment sterk genoeg om wel een stootje te kunnen hebben. De uitbraken van het Phocine Distemper Virus, die in 1998 en 2002 plaatsvonden, doodden toen een groot deel van de populaties, maar zelfs daarvan konen ze snel herstellen. De schatting is dat nu in het ergste geval 10% van de dieren door het influenzavirus zullen sneuvelen.
Bij de foto's: een pup van een grijze zeehond op Richel en een groep gewone zeehonden op een plaat voor de noordkust van Texel 
© Rob Buiter
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.