Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ook zeehonden lijden aan vogelgriep

4 dec 2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
K20D4602_01.jpg
De winter is de tijd dat de grijze zeehonden in de Waddenzee hun jongen werpen. Dit jaar houdt zeehondenonderzoekster dr. Sophie Brasseur van IMARES/WUR de zeehonden nog beter in de gaten dan anders. Er waart namelijk al een paar maanden een virus rond onder de zeehonden op het Duitse en Deense wad; nota bene een vergelijkbaar virus als die de kippen momenteel teistert.
Zoals het er nu naar uit ziet zal de 'schade' onder de Nederlandse zeehonden meevallen. Bovendien, zo stelt Brasseur is de populatie van zowel de gewone als de grijze zeehond op dit moment sterk genoeg om wel een stootje te kunnen hebben. De uitbraken van het Phocine Distemper Virus, die in 1998 en 2002 plaatsvonden, doodden toen een groot deel van de populaties, maar zelfs daarvan konen ze snel herstellen. De schatting is dat nu in het ergste geval 10% van de dieren door het influenzavirus zullen sneuvelen.
Bij de foto's: een pup van een grijze zeehond op Richel en een groep gewone zeehonden op een plaat voor de noordkust van Texel 
© Rob Buiter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar