Vroege Vogels

Onderzoek NAM naar effecten gaswinning blijft onvoldoende

  •  
16-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
waddenzee_jokenijenhuis.jpg

© Waddenzee bij Den Oever. (Fotograaf: jokenijenhuis)

De studie van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) bevat niet voldoende kennis om te beoordelen of gaswinning onder de Waddenzee veilig kan. In een advies aan minister Kamp geeft Staatstoezicht op de Mijnen (SODM) aan dat er niet genoeg bekend is over de lange termijn effecten.

Onvolledig

De NAM heeft tot 1 november 2017 de tijd gekregen om de studie te verbeteren. Pas dan velt het SODM een oordeel over de veiligheid van gaswinning onder het wad. In 2013 zijn er afspraken gemaakt over dit onderzoek, dat meer duidelijkheid moet geven over de beheersbaarheid van de bodemdaling bij de Waddenzee. Vier jaar later is het de NAM nog niet gelukt om een volledige studie in te leveren waarop het SODM kan beoordelen of gaswinning onder de Waddenzee veilig kan.

Protest Waddenvereniging

De Waddenvereniging vindt dat het zo niet langer kan. Na vier jaar onderzoek blijkt dat de beschikbare modellen en kennis onvoldoende zijn om de huidige bodemdaling te verklaren. Het is dus al helemaal lastig om de bodemdaling in de toekomst te voorspellen, volgens de Waddenvereniging. Zij zien graag dat nieuwe winningen onder het wad worden stilgelegd en de huidige winning wordt teruggeschroefd. "Het is nu aan de bevoegde instanties om te beslissen hoe lang ze nog hoog spel wil spelen met gaswinning onder het Werelderfgoed", aldus Esme Gerbens van de Waddenvereniging.
Bron: Waddenvereniging

Meer over:

gaswinning
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.