Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook RUG onderzoekt werk Stapel

  •  
27-09-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vless.jpg
Een onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar het wetenschappelijk werk dat Diederik Stapel aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) deed. Het onderzoek moet eind oktober afgerond zijn, zo heeft de universiteit maandag laten weten.
Stapel ligt onder vuur omdat hij onderzoeksdata heeft gefingeerd bij de Universiteit van Tilburg. Andere universiteiten waar hij aan verbonden was, doen nu ook onderzoek. Stapel werkte tussen 2000 en 2006 in Groningen, hij was daar hoogleraar Cognitieve Sociale Psychologie tot hij naar Tilburg vertrok.
Juridische gevolgen
De commissie gaat onderzoeken wat de juridische gevolgen kunnen zijn van mogelijke fraude. Ook worden er samen met de andere betrokken universiteiten, de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Amsterdam, aanbevelingen gedaan om herhaling te voorkomen.
De commissie staat onder leiding van Ed Noort, emeritus hoogleraar en oud-decaan van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap en voorzitter van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de RUG.
Vleesonderzoek
De 'affaire Stapel' heeft veel reuring veroorzaakt in de wetenschappelijke wereld. Begin september werd bekend dat de hoogleraar onderzoeksresultaten uit zijn duim had gezogen. Meest opvallende geval is het 'vleesonderzoek' dat door een wetenschapper van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar buiten is gebracht. De conclusie was dat vleeseters hufterig gedrag vertonen maar de onderzoeksdata bleken verzonnen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.