Ook Prunus waagt nieuwe poging met Sint-Jan
• 25-06-2010
• leestijd 2 minuten
Elk jaar leidt het weer tot veel verontrusting en verbazing: de grijze spinseldekens van Stippelmotten. Ook in 2010 was het massaal raak, maar vanaf vandaag moet het weer goed komen: Sint-Jan brengt fris groen aan de kaalgevreten bomen en struiken.
Het blijft een buitenaards gezicht: die grijze sluier van compleet ingepakte bomen. Gelukkig worden de verontruste burgers al gauw gerustgesteld. Straks met ‘het Sint-Janslot’ komt alles wel weer goed. Vandaag (24 juni) is de dag van Sint-Jan (geboortedag van Johannes de Doper) en kunnen we de proef op de som nemen.
En inderdaad: wie een kaalgevreten Kardinaalsmuts, Meidoorn of Prunus weet te staan kan het zelf waarnemen: met nieuwe loten ontdoet de volledige ‘uitgeklede’ boom zich van zijn droeve 'lot' en hult zichzelf opnieuw in het groen. Ook andere boom- en struiksoorten die door rupsen (al dan niet van Stippelmot) te grazen zijn genomen komen veelal weer in blad. Al lijkt dat nog niet overal te lukken. Sint-Jan heeft daar verder weinig mee van doen. Het is alleen de tegenhanger in de christelijke traditie van het zonnewende- of midzomerfeest rond de langste dag. En dat is de periode waarin door veel soorten zonodig de tweede ‘groene golf’ van jong blad wordt ingezet. Veel eerder heeft dat, in geval van een stippelmotrupsinvasie, ook weinig zin. Zolang zij de boom bevolken blijft geen jong blaadje gespaard.
Nu de zomer aanbreekt hebben de stippelmotrupsen hun kleverige bouwwerken vrijwel overal verlaten, via lange vluchtdraden. De rupsen verpoppen zich en de stippelmotten zijn over enkele weken volop te vinden. Dan staan ook de meeste bomen weer volop in blad. Alsof er niets is voorgevallen. Wie het volgende festival van ingepakte natuurkunstwerken wil bewonderen moet wachten op het volgend voorjaar.