Vroege Vogels

Ook Noord- en Oostzee ernstig vervuild met plastic

  •  
22-08-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic strand zee

© bron: pixabay

Alhoewel we vaak denken dat de plastic soep ver weg is, blijkt dat ook de Noord- en Oostzee ernstig vervuild zijn met plastic. Dat blijkt uit de resultaten van de plastic soep expeditie van stichting By the Ocean we Unite. Het onderzoeksteam komt woensdag 22 augustus aan in Rotterdam met zeezeilschip Fantastiko.

Uitschieters

Tijdens de 22-daagse expeditie van Rotterdam naar Denemarken en terug zijn met een mantatrawl, een speciaal net, 18 metingen verricht. Omgerekend vond het onderzoeksteam gemiddeld 8.487 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. Daaronder was de uitschieter in de Nederlandse Noordzee, ten Noorden van de Waddeneilanden, van maar liefst 33.881 stukjes plastic groter dan een millimeter per vierkante kilometer oppervlaktewater. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met verschillende internationale organisaties, waaronder het Nederlandse NIOZ.

Plastic soep is dichtbij

“Er is nog weinig bekend over de plasticvervuiling in de Noord- en Oostzee. Dat maakt deze expeditie en onderzoeksresultaten zo belangrijk. Niet alleen leveren we een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek, we laten ook zien dat de plastic soep niet ver weg is. Plastic is overal, ook dichtbij huis”, aldus mariene bioloog Roos Swart, onderzoekscoördinator van By the Ocean we Unite.
Naast wetenschappelijk onderzoek is bewustwording een hoofddoel van de expeditie. Aan boord zijn impactmakers, waaronder de Engelse Kiko Matthews, wereldrecordhoudster solo oceaan-roeien. Ook sociaal ondernemer en filmmaker Hanna Verboom zeilde vijf dagen mee om beeldmateriaal te maken voor National Geographic.
Bron: Stichting By the Ocean we Unite
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Huijsen
Huijsen22 aug. 2018 - 18:34

Diep treurig! Leo Huijsen, wegwerpvuilopraper

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.