Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook na voltooing EHS nog veel werk te doen voor Natuurmonumenten

  •  
21-04-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
De Ecologische Hoofdstructuur komt er. Die garantie gaf minister Cees Veerman gisteren op het jaarlijkse Voorjaarsforum van Natuurmonumenten, dat deze keer in het teken stond van het honderdjarig bestaan van de vereniging. Vanwege het jubileum woonde koningin Beatrix het forum bij; zij nam het boek ‘Wind mee, storm tegen - honderd jaar Natuurmonumenten’, geschreven door Frits Maas, in ontvangst.
 
Veerman houdt rug recht
De Drentse gedeputeerde Alie Edelenbosch en directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten uiten op het Voorjaarsforum hun zorgen over de opstelling van de Tweede Kamer. Met diverse moties tast een meerderheid van de parlementariërs het concept en de kwaliteit van de Ecologische Hoofdstructuur aan, en daarmee de bescherming van de natuur in Nederland. "De Kamer zaagt aan de poten van de EHS", stelde De Graeff. "Voor de provincies is de EHS een minimum", aldus Edelenbosch.
Volgens minister Veerman komt het goed. "De financiering is geregeld, de plannen zijn duidelijk, de afspraken met de provincies zijn helder, de inzet van het kabinet staat vast. Ik ben niet bezorgd over de ontwikkelingen in de Tweede Kamer. En ik zal mijn rug recht houden. We moeten nu de EHS realiseren als basis voor onze natuur."
In een videoboodschap sprak ook premier Jan Peter Balkenende zich duidelijk uit voor de EHS. "Onze natuur is versnipperd. Allemaal prachtige, maar hele kleine postzegeltjes. Het kabinet trekt extra geld uit voor de bescherming van natuurgebieden. En voor de ontwikkeling van natuurgebieden, ondanks alle bezuinigingen. We willen de oude en de nieuwe natuur op elkaar aansluiten, inclusief de gebieden die in particuliere handen zijn. (-) In 2018 moet de Ecologische Hoofdstructuur klaar zijn. Dat is een gezamenlijk belang."
Lees verder: Natuurmonumenten

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.