Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ook in de stad verdwijnen essen

29 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
essentaksterfte

© Verkleuring van door ziekte aangetaste essentakken. Foto: Henny Radstaak

De essentaksterfte is niet alleen een bedreiging voor de essen in de natuur, maar ook in bebouwde gebieden zijn en worden veel essen aangetast door de schimmel die de ziekte veroorzaakt: het zogeheten vals essenvlieskelkje. Tegen de ziekte is niets te doen, maar niet alle rassen worden even hard getroffen door de ziekte. Onderzoeker plantenziekten Jelle Hiemstra van de Wageningen Universiteit doet proeven met rassen die mogelijk beter bestand zijn tegen de essentaksterfte. Hij kan gemeenten adviseren over welke cultivar geschikt zijn.
Toch zullen er in gemeenten veel essen gaan verdwijnen uit het straatbeeld. Gemeenten willen niet dat er schade ontstaat door takken die van bomen afbreken en gaan vaak preventief essen verwijderen. Voor een gemeente als Utrecht een behoorlijke slag, want daar staan 24.000 essen in en om de stad, waar 83 procent is aangetast door de de ziekte.
Uit zieke essen groeien vaak nog wel nieuwe loten. Maar die worden ook vaak ziek. Dat is te zien aan de bruine verkleuring van de takken (zie foto)

Meer over:

essentaksterfte

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar