Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het Hulshorsterzand is hersteld

  •  
25-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  

Het Hulshorsterzand is een stuifzand-en heidegebied tussen Harderwijk en Nunspeet, in het noordwesten van De Veluwe. Dit stuifzandgebied dreigde verloren te gaan door dichtgroei. Smele en tankmos overwoekerden het geheel waardoor het stuifzand werd vastgelegd, en zeldzame planten en dieren dreigden te verdwijnen. Natuurherstel en de aanleg van een heidecorridor hebben ervoor gezorgd dat deze stuifzandheide is hersteld.

Extreme leefomgeving

Er zijn maar weinig soorten die zulke extreme temperaturen van een binnenlands stuifzandgebied kunnen hebben. Door dit natuurherstel en het verbinden van de heidegebieden door een corridor zien ze het aantal insecten en daarmee vogels toenemen. Soorten als de gele hommelroofvlieg, zandloopkevers, zandhagedissen, oorwurmen en mierenleeuwen zijn juist afhankelijk van een dergelijk extreme leefomgeving.

Groeiend aantal broedvogels

Ook de broedvogelpopulatie in het Hulshorsterzand heeft sterk geprofiteerd van de herstelwerkzaamheden. Typische soorten van het heide- stuifzandlandschap als de boomleeuwerik, roodborsttapuit en nachtzwaluw zijn sterk vooruitgegaan door het groeiend aanbod van insecten. Wij hebben de nachtzwaluw volop gehoord in dit gebied, wat een goed teken is voor het succes van het herstel van de heide. Het mooie is dat we de nachtzwaluw ook hebben bewonderd…overdag!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.