Vroege Vogels

Ook een paard kan eenzaam zijn

  •    •  
02-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paard2_SylviavdSteen

© Paard - fotograaf SylviavdSteen

Tienduizenden paarden in Nederland staan eenzaam in de wei, waardoor ze vaak aan chronische stress leiden. Het gebrek aan fysiek contact met andere paarden is een van de grootste problemen in de paardenhouderij, stelt dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht op basis van eigen onderzoek.

Paarden eenzaam in de wei

"Paarden zijn kuddedieren en hebben van nature dagelijks fysiek contact met soortgenoten nodig. Ze doen vrijwel alles samen: ze rusten, spelen en eten samen, krabbelen elkaar en leren van elkaar", aldus de organisatie. Fysiek contact met soortgenoten is volgens de belangenclub een minimale vereiste voor hun welzijn.
Dier&Recht onderzocht de leefomstandigheden van ongeveer zeshonderd paarden in zes provincies. Volgens de onderzoekers wordt bij een vijfde van de paarden in de wei niet aan hun basisbehoefte voldaan. Het gaat vooral om paarden van particuliere eigenaren die meestal alleen staan, in boxen, in een wei of paddock.

Aanpassing van de wet

De dierenrechtenorganisatie wil dat er wetgeving komt voor het houden van paarden, zodat ieder paard op z’n minst dagelijks losloopt en daarbij tenminste één soortgenoot kan aanraken. Dier&Recht is een petitie begonnen om de oproep kracht bij te zetten richting de politiek.
Bron: ANP

Meer over:

paard
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.