Recent zijn in de Oostelijke Vechtstreek aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van de boommarter (Martes martes). Voor Landschap Noord-Holland en de Werkgroep Boommarter Nederland is dat de aanleiding om met een projectvoorstel te komen ten einde duidelijkheid te krijgen of en waar boommarters voorkomen.
De boommarter is een relatief zeldzame zoogdiersoort in Nederland. De totale populatie wordt geschat op zo’n 350 dieren. Boommarters worden vooral aangetroffen op de hogere zandgronden van Nederland; de drie kerngebieden zijn de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe en Drenthe. Buiten deze gebieden worden slechts incidenteel boommarters waargenomen.
Al langer bestaat het vermoeden dat boommarters in het waterrijke gebied van de Oostelijke Vechtplassen voorkomen. Er is echter in de Oostelijke Vechtplassen geen voortplanting van de boommarter vastgesteld. Het verspreidingspatroon van boommarters in het gebied is nog volstrekt onbekend.
Dit onderzoek is met name gericht op het in beeld brengen van de aanwezigheid en verspreidingspatroon van de boommarter in de Oostelijke Vechtplassen. Nevendoelstelling is nieuwe vrijwilligers op te leiden die in staat zijn onderzoek te doen naar het voorkomen van boommarters. Onderzocht zal worden welke knelpunten er voor de soort zijn en welke beschermingsmaatregelen eventueel mogelijk zijn.
Het onderzoek start begin mei met een startoverleg en duurt tot eind augustus.
Het onderzoek wordt betaald door de Nationale Postcode Loterij, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Suzanne Hovinga Stichting, het Fonds kleinere NME projecten Noord-Holland en het KF Hein Fonds.