Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ook apen eten liever warm

  •  
29-05-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
berggorilla_01.jpg
Ook apen eten liever gekookt voedsel. Dat blijkt uit studies met chimpansees, gorilla's en orang-oetans.
Ze eten vlees, aardappelen en wortels liever gaar dan rauw, zo blijkt uit experimenten waarover het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist donderdag bericht.
Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de mens mogelijk is begonnen met koken zodra hij vuur kon maken en per toeval ontdekte hoe je eten kunt garen, bijvoorbeeld doordat voedsel in het vuur viel. Waarschijnlijk hadden onze voorouders evenals de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel.
Volgens de antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard die voor de apen gingen koken, speelt de invoering van het koken een centrale rol in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen. Dit zou de opmaat zijn geweest naar anatomische veranderingen bij de homo erectus zo'n 1,8 miljoen jaar geleden: de hersenen werden groter en de tanden kleiner.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.