Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ooit regenwoud op Zuidpool

  •  
02-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
04dd8f6caa.jpg
Ongeveer 50 miljoen jaar geleden heersten er subtropische temperaturen op het nu door een dikke laag ijs bedekte continent Antarctica. Aan de kust was er een tropisch regenwoud. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een expeditie naar Oost-Antarctica met een boorschip. Expeditieleider was Henk Brinkhuis van Universiteit Utrecht. Ook het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee was bij het onderzoek betrokken.
Het onderzoeksteam publiceert zijn resultaten deze week in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De expeditie begon in het voorjaar van 2010. Er werd geboord in de bodem vlak bij de kustlijn om de afzettingen van 50 miljoen jaar geleden naar boven te halen. De wetenschappers vermoeden dat het toen warmer was in het zuidpoolgebied door hogere concentraties kooldioxide in de dampkring. Dat broeikasgas wordt ook vandaag de dag gezien als risicofactor voor een ongewenste opwarming van de aarde.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.