Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ooievaarstelling onthult gevolgen vogelgriep

  •  
26-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2139 keer bekeken
  •  
ooievaars_op_het_nest_5e7c9dc14cee3_medium

Ooievaars

© hbrummelhuis

Een flink aantal ooievaars bij het ooievaarsstation De Lokkerij in Meppel is vorig jaar slachtoffer geworden van de vogelgriep. Dat blijkt ook uit de jaarlijkse ooievaarstelling die afgelopen weekeinde is gehouden. Bij De Lokkerij zit altijd de grootste groep ooievaars van Nederland, maar er zijn nu 108 vogels geteld, terwijl het er vorig jaar nog ongeveer 150 waren. Er zijn overal in het land minder grote groepen ooievaars waargenomen zegt natuurorganisatie STORK, die zich bekommert om de ooievaars in Nederland.

In totaal zijn in het afgelopen weekeinde 915 ooievaars geteld. Dat zijn er wat minder dan in 2022, toen 986 vogels werden gezien. Het was erg slecht weer en daardoor bleven veel vogels in de buurt van hun nest. Daar konden ze volgens STORK ook voldoende voedsel vinden. In alle provincies zijn ooievaars gezien, maar de meeste vogels komen voor in Zuid-Holland en Utrecht.

Ooievaars waren in de jaren zeventig van de vorige eeuw bijna uit Nederland verdwenen. Door een herintroductieproject en een fokprogramma heeft hun aantal zich goed hersteld.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.