Vroege Vogels

Ooievaarstelling, CV-tuning en overige onderwerpen

  •  
21-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
755 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2022-01-20 at 15.01.59

Ooievaarsnestconstructie op flat in de Mariahoeve (Den Haag)

© Caroline Walta

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 23 januari 2022 terug op de volgende startpunten:

10:11     - Smientengedrag met Piet
22:29   - Halsbandparkietentelling
45:11     - CV-tuning
1:09:22 - Thuisvogels
1:20:41 - Lieveheersbeestjes in de winter
2:19:21 - Ooievaarstelling
2:29:30 - Water op zandgronden

Ooievaarstelling

Ziet u dit weekend ergens een ooievaar? Dan kan ooievaarsvereniging STORK uw hulp goed gebruiken. Dit weekend vindt namelijk de ooievaars-wintertelling plaats. Dat is belangrijk, want niet alle ooievaars trekken in de winter naar het zuiden. Op het veld bij 'Park Marlot', in de wijk Mariahoeve in Den Haag, is het goed toeven in de winter dus de ooievaars komen hier graag. In het voorjaar broeden ze op de nesten in de wijk. Caroline Walta van de Haagse Vogelbescherming houdt deze groep nauwlettend in de gaten, en natuurlijk moeten de ooievaars ook hier geteld worden. Hier kun je lezen hoe je mee kan doen.

Thuisvogels

In zijn net verschenen boek Thuisvogels vertelt Gerard Ouweneel in 50 smakelijke verhalen hoe thuiswerkend Nederland steeds meer geboeid is geraakt door de vogelactiviteiten dicht bij huis. Dat bleek ook bij de Tuinvogeltelling van vorig jaar: toen deden meer mensen mee dan ooit tevoren. Komend weekend is het weer zover. Wie mee wil doen kan kijken op de website van Vogelbescherming.

Waterzijdig inregelen van de cv

Wie zijn cv-installatie waterzijdig laat inregelen, kan tot 10 procent op zijn energierekening besparen. In deze tijd van hoge gasprijzen kan dat dus behoorlijk oplopen! Maar wat is dat precies, waterzijdig inregelen? Joep van de Ven van CV-tuning legt uit: “Dat is het goed verdelen van de waterhoeveelheden over de hele installatie. Bij 98% van de bestaande cv-installaties is dat niet het geval”. Bij de aanschaf van een nieuwe ketel is de installateur nu verplicht de cv wel in te regelen, maar dat gebeurt dan dynamisch. De ‘oude’ manier heet statisch inregelen en levert volgens Van de Ven veel meer besparing op.

Joep van de Ven

Joep van de Ven van CV-tuning

© Henny Radstaak

Meer over:

ooievaar
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.