Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Ooievaars versus Jumbojet' van Martijn de Jonge kreeg een 'Highly Commended'

  •  
05-11-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
0050M-Ooievaarstrek-versus-.jpg
29 oktober 2008 zijn in het Natural History Museum in Londen de winnaars bekend gemaakt van de 'Wildlife Photographer of the Year Competition 2008' en werd hier de gelijknamige tentoonstelling geopend. Het werk van de Nederlandse natuurfotograaf Martijn de Jonge werd bij de prijsuitreiking als 'Higly Commended' gewaardeerd. Op 27 november a.s. opent een expositie in het Museon in Den Haag. Het museum toont deze bekroonde foto’s tot en met 8 maart 2008. Aan de wedstrijd deden fotografen mee uit meer dan 80 landen die gezamelijk 32.000 beelden instuurde.
De winnende foto
"Wel leuk is dat toen ik de winnende foto maakte ik op stap was met een groepje Nederlandse vogelfotografen. We hadden elkaar ontmoet op de camping in de Extremadura en hadden bedacht een dag op stap te gaan om eerst 's ochtend steppenvogels te doen en later roofvogels en ooievaars. Van de steppen gingen we naar mijn favoriete Extremadura 'hang-out' : de vuilnisbelt van provinciehoofdsatd Caceres.  Daar heb je in augustus, vlak voor de trek, grote concentraties zwarte wouwen en ooievaars die naar etensrestanten zoeken tussen het huisvuil. We stonden te kijken naar groepen omhoog schroevende ooievaars toen ik op grote hoogte de Jumbo aan zag komen. Ik realiseerde me dat hij wel eens, op afstand, de vlucht ooievaars zou kunnen kruisen. Dat gebeurde even later in een kort moment  waarin de strakke condenslijn van de Jumbo dwars door de grillige vogelvlucht loopt, een samenkomst van mensen- en vogeltrek zonder confrontaties, ieder op eigen golflengte. Het leukste was dat de andere fotografen mij de foto zagen nemen maar zelf niets deden, 's avonds op de camping achter de laptop zagen ze wat voor beeld het  werd."
Martijn de Jonge zal juryvoorzitter zijn bij de Vroege Vogels Fotowedstrijd in de maand december, het thema is dan 'lijnen'. Ervaring als juryvoorzitter heeft hij al, samen met Ans Markus heeft hij de jurering van een NM-wedstrijd gedaan. Andere foto's van Martijn de Jonge zijn te zien op zijn website .

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.