Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ooievaars in de lift

23 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
K5II3611
Het gaat goed met de ooievaars in Nederland. Dit jaar wordt misschien zelfs de magische grens van duizend nesten gehaald!
Engebert van Oort, van de ooievaarswerkgroep 'STORK' (Stichting Ooievaars Research & Know-how) was dan ook enigszins verbaasd toen hij deze week hoorde van de vermeende tegenvallende broedresultaten van Nederlandse ooievaars. 'Ik ring dit jaar meer nesten dan ooit, en had zelf een paar nesten met vier grote jongen. het is dus mijn indruk dat het juist goed gaat!' 
Via een brandweerladder onderweg naar een nest, hoog op een schoorsteen in het Amsterdamse park Frankendael, houdt Van Oort nog een warm pleidooi voor het 'loslaten' van Nederlandse ooievaars. 'Het blijven vogels die tot de verbeelding spreken. Mensen hebben daarom de neiging om de ooievaars bij te voederen. Wij willen iedereen met klein op te roepen om dat niet te doen. Ooievaars zijn inmiddels weer wilde vogels in Nederland. Behandel ze ook zo!'
Uit het ringonderzoek van STORK blijkt dat de meeste ooievaars na het broedseizoen wegtrekken naar het zuiden. 'Er is wel een minderheid die hier blijft, maar we krijgen toch ook de nodige terugmeldingen van onze geringde vogels uit bijvoorbeeld Spanje en Marokko', aldus Van Oort.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.